Rauhallista pääsiäistä?

Muut lähtevät pääsiäisen viettoon, sinä painat töitä. Onko tuttua?

Taas hommat kasautuvat vapaapäivien takia. Normaali viisipäiväinen viikko lyhenee pyhien takia ja silti työt pitää hoitaa. Pahimmillaan ne venyvät myös vapaapäiville, vaikka juuri olit luvannut viettää aikaa perheesi kanssa.

tim-gouw-68319

Monet tekevät nykyään asiantuntijatöissä ylitöitä pyhistä välittämättä. Puhumattakaan johtajista tai yrittäjistä. Stressistä ja kiireestä on kirjoiteltu mediassa viime aikoina runsaasti. Alla muutama viimeaikainen otsikko.

Rauhoittumisen taito on tie menestykseen – stressi ja kiire ovat uhkia niin mielenterveydelle kuin ihmissuhteillekin

http://www.hs.fi/blogi/lujastilempea/art-2000005167499.html?share=0d9cc808938b5292fec39bae89cab12f

Tutkimusprofessori varoittaa: Liioista työtunneista riskinä jopa aivohalvaus

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005165832.html?ref=rss

Illaksi koomaan – näin työ hiipii vähitellen kotiin

http://www.talouselama.fi/kommentit/illaksi-koomaan-nain-tyo-hiipii-vahitellen-kotiin-6637510

 

Kaikilla jutuilla on selvä yhteinen sävel. Liika on liikaa. Kun työkuormat kasvavat kohtuuttomiksi ei ihminen enää kestä. Jatkuvan stressin ja paineen vaikutukset tulevat näkyviin. Pian alkavatkin poissaolot ja lääkärikäynnit. Oma terveys tulisi kuitenkin olla jokaisella ihmisellä aina etusijalla.

Muutamia vuosia sitten kirjoitettiin paljon burnouteista. Nyt trendi näyttäisi tulleen takaisin. Trendeille on myös aina syynsä. Eivät ne tyhjästä kumpua. Jatkuva tehostaminen organisaatioissa on johtanut avainhenkilöiden kuormittumiseen. Myös yhä kansainvälistyvämmät markkinat haastavat organisaatioiden työntekijät matkustamaan, ylittämään aikavyöhykkeitä ja valvomaan puheluita ympärimaailmaa tulevilta asiakkailta.

Olemme kuitenkin hyvin lojaaleja ja välillä pelokkaitakin, jolloin emme sano ei, vaikka kroppa huutaa vastaan. Pelkäämme, että emme enää kelpaa, jos teemme vähemmän. Saamme lukea jatkuvasti otsikoita irtisanomisista ja tehostamisesta. Tämä johtaa kierteeseen, josta on vaikea päästä pois. Työtehtävät kasautuvat ja monella on se asenne, että vain minä itse voin ne hoitaa.

Kovalla kuormalla olevat johtajat ja asiantuntija palavat helposti loppuun tämän kuorman alla. Nyt on viimeistään aika pysähtyä ja tutkia omaa työmäärää tarkkaan. Oman työnsä voi pilkkoa tehtävien ja vastuiden osalta osiin. Näin hahmottaa paremmin, mitä kaikkea nykyään tulee tehtyä. Mikä sitä painetta aiheuttaa?

Kun nämä palaset sitten järjestää tärkeysjärjestykseen, voi huomata, että monet tehtävät olisivat siirrettävissä myös jonkun muun harteille. Varsinkin rutiininomaiset työt on nykyään helppo siirtää etätyötätekeville ja toteuttaville yrityksille, jolloin omaa aikaa ja keskittymiskykyä vapautuu huomattavasti.

Oman työn uudelleen määrittelyllä ja jäsentelyllä voi siis parhaimmillaan ehkäistä stressiä ja työuupumusta. Samalla voi löytää uusia mahdollisuuksia tehdä ja organisoida omaa työtään.

 

Toivottavasti sinä pääset rauhoittumaan pääsiäisenä. Kirjoittaja siirtyy jäsentämään työtehtäviään…